چالشها و کارکردهای تشکیل پرونده شخصیت در امور حقوقی
کلمات کلیدی:
پرونده شخصیت, تصمیمیات قضایی, دادرسی عادلانه, امور حقوقیچکیده
امروزه تشکیل پرونده شخصیت و بکارگیری آن یکی از لوازم تحقق و تضمین دادرسی عادلانه و منصفانه در توسعه سیاست قضایی کاربردی و رویکرد عدالت خواهانه و انسان محور در فرایند دادرسی میباشد. در واقع نظام دادرسی نوین با گذار از آموزههای کلاسیک و تحت تأثیر جریانهای فکری روشنگرانه، سعی در احیای نوعی سیستم دادرسی کاربردی مدرن دارد که اشخاص وارد شده به فرآیند دادرسی در برخی از پروندههای خاص را محور مطالعات نظری و میدانی قرار داده و با ابداع روشهای علمی مبادرت به ارزیابی شخصیت آنها بنماید. نتایج پژوهش پیش رو حاکی از این است که علی رغم دیدگاههای مخالفان که تشکیل و بکارگیری پرونده شخصیت را نوعی پدرسالاری حقوقی تلقی نموده و آن را ناقض آزادی و حریم خصوصی افراد میدانند؛ با عنایت به یکسان و واحد بودن مبانی و اهداف تشکیل و بکارگیری پرونده شخصیت در دادرسی ها، میتوان تشکیل پرونده شخصیت را به امور حقوقی نیز تعمیم داد، بدین توضیح که از جمله آثار تشکیل و بکارگیری پرونده شخصیت، تحقق دادرسی عادلانه و منصفانه و رعایت عدالت قضایی در تصمیم گیریها و همچنین تأثیر آن در مصلحت اجتماعی میباشد که با مداقّه در این مورد نیز میان دعاوی کیفری و حقوقی وجه تمایزی نمیباشد. مع الوصف؛ در پاسخ به این پرسش که امکان سنجی تشکیل و بکارگیری پرونده شخصیت در دعاوی حقوقی چگونه ارزیابی میگردد، نتایج حاکی از این است که تعمیم جواز تشکیل و بکارگیری پرونده شخصیت به دعاوی حقوقی قابل پذیرش و امکان پذیر میباشد و موجبات پیشگیری از اشتباهات قضایی و همچنین مطلوب ترین رای را نسبت به هر دعوا فراهم میآورد.
مراجع
Akbari, A., & Fallahian, M. (2021). Privacy in the Legal System of Iran and Islam. Journal of Legal Civilization, 4(9).
Ancel, M. (2022). Social Defense. Ganj Danesh Publications.
Ansari, B. (2004). Privacy and Its Protection in Comparative Islamic and Iranian Law. Journal of the Faculty of Law and Political Science(66).
Dworkin, G. (2009). Legal Paternalism. Translated by Dr. Jalaluddin Ghiassi and Fahim Mostafazadeh, 6(11).
Hilli, H. i. Y. i. M. A. (1983). Tahrir al-Ahkam al-Shar'iyya Ala Madhhab al-Imamiyya (Vol. 6). Islamic Publications Office affiliated with the Society of Seminary Teachers of Qom.
Ibn Manzur. (1988). Lisan al-Arab (Vol. 1). Dar Ihya al-Turath al-Arabi.
Izadi, N., Fallah Khareiki, M., & Yahyazadeh, N. (2023). Feasibility of Creating Personality Files in Civil Cases Compared to Criminal Cases. Scientific Quarterly of InvestigatorVL - 17(63).
Jawhari, I. i. H. (1985). Sahih al-Lughah (Vol. 1). Dar al-Ilm lil-Malayin.
Karamati Moaz, H. (2023). Criminology (Introducing New Topics in Criminology). Sherkat Sahami Enteshar.
Mohseni, F. (2010). Privacy of Information (A Criminal Study in Iranian Law, U.S. Law, and Imamiyyah Jurisprudence). Imam Sadegh University Press.
Najafi, M. H. (1986). Jawahir al-Kalam (Vol. 42). Dar al-Kutub al-Islamiyya Publications.
Sheidaian, M., & Eshaqi, S. J. (2020). Manifestations of Public Interest in Criminal Procedure and Its Challenges with Individual Rights. Scientific Quarterly of Judicial Legal Perspectives, 25(89).
Vizheh, M. R., & Rezvani, P. (2018). Fundamental Principles of Public Ethics in Restricting Individual Rights and Freedoms. Quarterly Journal of Legal Research(84).
Yousofi Maraghei, M., & Azizi, A. (2014). Code of Criminal Procedure. Khorsandi Publications.
دانلود
چاپ شده
ارسال
بازنگری
پذیرش
شماره
نوع مقاله
مجوز
حق نشر 2024 نفیسه ایزدی (نویسنده); مهدی فلاح خاریکی (نویسنده مسئول); یاسر یحیی زاده (نویسنده)

این پروژه تحت مجوز بین المللی Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 می باشد.