(untitled) (پژوهش‌های تطبیقی فقه، حقوق و سیاست)
این مقاله به بررسی تناسب مجازات‌های تنبیهی با فعل ارتکابی در تخلفات انضباطی دانشجویان پرداخته است. هدف اصلی این تحقیق، ارزیابی ساختار و فرآیندهای انضباطی دانشگاه‌ها و بررسی میزان رعایت اصول عدالت و دادرسی منصفانه در این زمینه است. روش تحقیق به‌صورت کیفی و با تحلیل محتوای آیین‌نامه‌های انضباطی دانشگاه‌ها و بررسی پرونده‌های واقعی تخلفات دانشجویان انجام شده است. نتایج نشان می‌دهد که در بسیاری از موارد، تناسب لازم بین تخلفات ارتکابی و مجازات‌های اعمال‌شده وجود ندارد و دانشجویان با مجازات‌های ناعادلانه و نامتناسب مواجه می‌شوند. این مسئله به‌ویژه در مواردی که تخلفات جزئی با مجازات‌های سنگین همراه است، موجب نارضایتی و ایجاد احساس بی‌عدالتی در میان دانشجویان می‌شود. از سوی دیگر، روند رسیدگی به تخلفات انضباطی در بسیاری از دانشگاه‌ها غیرشفاف و طولانی است که این خود باعث افزایش فشار روانی بر دانشجویان متهم می‌شود. همچنین، عدم اطلاع‌رسانی مناسب به دانشجویان درباره حقوق خود و نبود امکان دفاع کامل، نقض اصول دادرسی منصفانه را به همراه دارد. بر اساس نتایج تحقیق، پیشنهاداتی برای بهبود ساختار و فرآیندهای انضباطی ارائه شده است که شامل اصلاح آیین‌نامه‌ها، تضمین استقلال مراجع انضباطی، و رعایت کامل اصول دادرسی منصفانه می‌شود. این پیشنهادات با هدف تضمین عدالت و تناسب مجازات‌ها در رسیدگی به تخلفات دانشجویان ارائه شده‌اند. نتیجه‌گیری نهایی این است که بازنگری و اصلاح آیین‌نامه‌های انضباطی و ایجاد شفافیت بیشتر در روند رسیدگی به تخلفات، می‌تواند به بهبود عدالت و کاهش نارضایتی‌ها در دانشگاه‌ها کمک کند.