(untitled) (پژوهش‌های تطبیقی فقه، حقوق و سیاست)
امروزه همزمان با فرآیند جهانی شدن و گسترش رسانهها و فضای مجازی جرائم مرتکب شده در بستر این فرایند و فضا نیز افزایش یافته و طیف جدیدی از جرائم را به وجود آورده است این مسئله در خصوص نیروهای مسلح با توجه به موقعیت حساس آن‌ها در تامین امنیت به مراتب شدیدتر میباشد. از این رو مقاله حاضر تلاش دارد تا با واکاوی متون حقوقی، قوانین موجود و اسناد مربوطه ضمن پرداختن به اعم جرائم ارتکابی در بستر فضای مجازی، سیاستهای پیشگیرانه مناسب در این راستا ارائه دهد. در مقاله این سوال مطرح است که مهمترین جرائم مربوط به نیروهای مسلح در فضای مجازی کدامند؟ و چه سیاستهای پیشگیرانه مناسبی متناسب با آسیبها و جرایم حوزهی فضای مجازی در نیروهای مسلح می‌توان اتخاذ نمود؟ در پاسخ این فرضیه مطرح است که «جاسوسی سایبری، افشای اطلاعات و داده‌های محرمانه، بی‌احتیاطی یا بی‌مبالاتی یا سهل‌انگاری یا عدم‌ رعایت نظامات دولتی و شرکت در کمپینهای اعتراضی مهمترین جرائم مربوطه در این حوزه بوده و لذا متناسب با این جرائم نهادینه کردن فرهنگ استفاده از فضای مجازی، بومیسازی آن، رشد تفکر انتقادی، آموزش سواد رسانهای، جرمانگاری و برنامهریزی بازدارنده در حوزه قانونگذاری به عنوان مهمترین سیاستهای پیشگیرانه آسیبها و جرایم حوزهی فضای مجازی در نیروهای مسلح پیشنهاد میشود.» نتیجهگیری مقاله نشان میدهد که عوامل مرتبط با فضای مجازی، فضای فیزیکی و ویژگیهای فردی کارکنان نیروهای مسلح در بروز آسیبها و جرایم سایبری مربوط به این نیروها مؤثر میباشند.