بررسی حقوقی سوخت‌های آلوده از منظر حقوق بشر بین المللی - حق جو ستاره; پورخاقان شاهرضایی زینب (پژوهش‌های تطبیقی فقه، حقوق و سیاست, 2025)
آلودگیهای هوا در سه سطح داخلی، ملی و بین المللی،آثار زیانباری بر محیط زیست انسانی و طبیعی بر جای میگذارند. امروزه محیط زیست وحفاظت از آن،آنچنان به ارزش اخلاقی و اجتماعی تبدیل شده است که حمایت کیفری ازآن ضروری مینماید. دراین راستا ضعف ضمانتهای حقوق مسئولیت مدنی وعدم کفایت تدابیر حقوق اداری، راتقویت میکنند. با این حال اقدامات حقوق کیفری برای حمایت ازمحیط زیست مستلزم ملاحظه بایستههایی است که بدون توجه به آن‌ها نمیتوان به توفیق این حقوق امید بست. حقوق شهروندی یک امتیاز است که به اتباع کشور در محدوده مرزها داده میشود، ولی حقوق شهروندی از دیدگاه محیط زیست را نمیتوان محدود به مرز نمود؛ زیرا محیط زیست مرزها را درمینوردد. از این منظر، باید به اصول و مبانی حقوق بشر توجه خاص معطوف داشت که حقوق شهروندی را نیز در بر میگیرد. بر این اساس، فاعل فعل آلوده کننده را ناقض حقوق زیست محیطی بشر و شهروندی می‌نامند. در این مقاله به بررسی موضوع سوختهای آلوده به عنوان یکی از عوامل آلاینده محیط زیست میپردازیم و آن را از منظر حقوق بینالملل و رویههای بینالمللی و آرای صادره مورد بررسی و تحلیل قرار خواهیم داد.