بسترهای تأثیرگذار بر تعیین مجازات اعدام در جرایم مواد مخدر - خداخواه نسیم; فرجیها محمد; شیخ الاسلامی عباس (پژوهش‌های تطبیقی فقه، حقوق و سیاست)
ایران با داشتن همسایگانی که بزرگترین تولیدکنندگان مواد مخدر جهان هستند، در مسیر ترانزیت مواد مخدر قرار داشته و عوامل متعددی موجب شده که از دیرباز، بخشی از بزهکاران در ایران به ارتکاب جرایم با موضوع مواد مخدر روی بیاورند. با بررسی سیر تاریخی قانون‌گذاری در حیطه مجازات مرتکبان این قسم از جرایم، می‌توان نظر قانون‌گذار ایرانی را در اینکه هرچه مجازات شدیدتر باشد، پیشگیری از ارتکاب مجدد، محتمل‌تر خواهد شد، مشاهده نمود. بر این اساس مجازات اعدام یکی از مجازات‌های پیش‌بینی شده در قوانین کیفری مربوط به این حوزه است که با هدف تأمین بیشتر امنیت ملی در قانون مبارزه با مواد مخدر مقرر شد. لکن از سال 1396 و پس از تصویب الحاق ماده 45 به قانون مبارزه با مواد مخدّر، کاهش معنی‌داری در صدور و اجرای مجازات اعدام رخ نداده است. برهمین اساس در مقاله حاضر، نویسنده به دنبال یافتن پاسخ چرایی تعیین اعدام توسط نظام قانون‌گذاری کیفری ایران برای مجازات برخی محکومان جرایم مواد مخدر و عوامل مؤثر بر این انتخاب قانون‌گذار بوده‌ است. در پژوهش حاضر، علاوه بر استفاده از منابع کتابخانه‌ای، از داده‌های میدانی نیز استفاده شده که با روش توصیفی-تحلیلی مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج، نشان‌دهنده این امر است که همچنان نظام قانون‌گذاری و قضایی ایران بر این باور است که مجازات اعدام از مؤثرترین روش‌های بازدارنده گسترش ارتکاب جرایم مواد مخدر است.