الگوی کشف و تحقیقات پلیس ایران در عرصه جرائم اقتصادی بین‌المللی - رودبارکی, سعید; افراسیابی, علی; عبدی نژاد, صالح (پژوهش‌های تطبیقی فقه، حقوق و سیاست)
پژوهش حاضر پیرامون جرائم اقتصادی بین‌المللی، به بررسی الگوها، روش‌ها و فرایندهایی می‌پردازد که برای کشف و تحقیقات در زمینه جرائم اقتصادی بین‌المللی استفاده می‌شود. این پژوهش باهدف ارائه الگوی کشف و تحقیقات پلیس ایران در عرصه جرائم اقتصادی بین‌المللی انجام شد. پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و ازنظر نوع داده کیفی بود. جامعه آماری شامل اسناد، مبانی نظری و پیشینه در پایگاههای داده داخلی و خارجی و در بخش مصاحبه خبرگان دانشگاهی و سازمانی (مسئولین فراجا) بود. حجم نمونه در این پژوهش، بر اساس اصل اشباع و روش نمونهگیری غیر تصادفی هدفمند 18 مصاحبه‌شونده انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مرور سیستماتیک ادبیات و مصاحبه باز بود. در این پژوهش، روایی و پایایی مصاحبهها بررسی و مورد تأیید قرار گرفت. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها نیز از روش تحلیل مضمون با نرم‌افزار MaxQda-V12 استفاده شد. الگوی به دست آمده شامل 4 بعد (پیشگیری و آگاهی‌رسانی، کشف و جمع‌آوری ادله، تحقیقات و تحلیل و توسعه و بهبود)، 16 مؤلفه و 90 شاخص بود. در آخر الگو از دید خبرگان از اعتبار مناسبی برخوردار بود. بر اساس یافته‌های این پژوهش، می‌توان نتیجه گرفت که الگوی کشف و تحقیقات پلیس ایران در عرصه جرائم اقتصادی بین‌المللی، الگویی جامع و منسجم است که می‌تواند به کشف و تحقیقات جرائم اقتصادی بین‌المللی کمک کند. این الگو، بر 4 بعد ‌اصلی تأکید دارد. هر یک از ابعاد اهمیت خاص خود را دارند و می‌توانند تأثیری بر الگوی کشف و تحقیقات پلیس ایران در عرصه جرائم اقتصادی بین‌المللی داشته باشند. درنهایت میتوان گفت، این پژوهش به دلیل تمرکز بر موضوعی خاص، بررسی وضعیت فعلی و آینده، تمرکز بر جرائم اقتصادی بین‌المللی، استفاده از روش‌های نوین تحقیقاتی و ارائه پیشنهادات کاربردی، دارای نوآوری قابل‌توجهی است و می‌تواند به‌عنوان منبعی ارزشمند برای سیاست‌گذاران، مدیران انتظامی و پژوهشگران در زمینه جرائم اقتصادی بین‌المللی مورداستفاده قرار گیرد.